Rybičky milujeme naštěstí oba dva. Nebaví mě jen tak plácnout kostku filé na máslo s kmínem, prostě nuda…
Kapřík s bylinkovou krustou a omáčkou Café de Paris
Včera jsme od kamaráda dostali čerstvě uloveného kapříka. Tak ho manžílek klepnul paličkou a vyfiletoval a pak mi ho slavnostně přinesl do kuchyně se slovy: „Tady ho máš, ženo moje a dělej, co umíš.“ Tak jsem ho přece nemohla zklamat, když se na něj tak těšil. Použila jsem tedy rady mého oblíbence Zdeňka Pohlreicha a udělala kapříka s bylinkovou krustou a omáčkou Café de Paris.
A tady je:
Nejdřív jsem uvařila rybí vývar ze zbytků po vyfiletování – jsou to jen odřezky z ryby a řapíkatý celer a sůl. Vývar si nechám na později a použiji ho do omáčky k rybě.
![P1040451](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040451-200x150.jpg)
Poté jsem si kapříka osolila, opepřila a obalila v mouce s červenou mletou paprikou
![P1040450](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040450-200x150.jpg)
![P1040452](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040452-200x150.jpg)
Do pekáčku si nakrájíme dvě menší cibule a stroužek česneku – vše na plátky, zalijeme olivovým olejem
![P1040456](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040456-200x150.jpg)
Do mističky nadrobíme 1 rohlík (nebo toustový chléb), který zalijeme tak 1 dcl mléka a oříškem rozpuštěného másla a přidáme bylinky (já jsem použila bazalku, pažitku, petrželku)
![P1040453](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040453-200x150.jpg)
Směs osolit, opepřit a rozmíchat (nejlépe promačkat rukou) do husté kaše
![P1040454](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040454-200x150.jpg)
Do pekáčku dáme rybu, na kterou rovnoměrně rozprostřeme směs, rybu podlijeme ještě vodou a dáme do trouby na 220 stupňů na 30 – 40 minut (rybu po 30 minutách ochutnáme, pokud je maso tuhé a celistvé, vyndáme, jinak dopékáme)
![P1040457](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040457-200x150.jpg)
… a takhle by měla rybička po upečení vypadat (kdo má rád pořádně křupavou krustičku, nechá tam rybičku déle nebo jí ještě dopeče třeba nad grilem)
![P1040469](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040469-200x150.jpg)
Mezitím co se rybička peče, si dáme vařit brambory jako přílohu a uděláme si omáčku Café de Paris.
Omáčka Café de Paris
1 cibulku (nejlépe šalotku), oříšek másla, 1 stroužek česneku, 1 lžičku rajského protlaku, 1 lžičku kari, 1 dcl bílého vína, 2 dcl rybího vývaru, bylinky (já jsem použila rozmarýn, tymián, mátu, bazalku a petrželku) a tak 1/4 kyselé okurky nebo pár kuliček kapari.
![P1040459](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P10404591-150x200.jpg)
Na másle necháme zesklovatět cibulku
Poté přidáme lžičku protlaku a necháme malinko obdělat
Zalijeme vínem a necháme ho vyvařit na polovinu (až omáčka zhoustne a víno už není moc silně cítit)
![P1040462](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040462-200x150.jpg)
Přilijeme rybí vývar a opět necháme trochu vyvařit
Přidáme kari a stroužek česneku a necháme opět malinko provařit, až se kari rozvoní a česnek trochu změkne
![P1040466](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040466-200x150.jpg)
Pak už jen přidáme na malé kostičky nakrájenou okurku, kterou necháme malinko ohřát v omáčce a do hotové omáčky nakonec dáme nasekané bylinky.
Můžeme ji ještě zahustit kouskem másla, které mírným pohybem pánvičky pomalinku vmícháme do omáčky a ona se stane krémovější. Ale já tam máslo už nedávám, omáčka je i tak hustá dost a pokud omáčku ihned nedáte na talíř, máslo se vám rozpustí a utvoří vodnatý a mastný okraj a to už nevypadá hezky. Takže pokud chcete přidat máslo, mírně vmíchat a ihned podávat.
![P1040468](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/04/P1040468-200x150.jpg)
… vuala veledílo se podařilo ![:)](http://www.koukalici.cz/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif)
![P1040474-doostreno-200x150](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/P1040474-doostreno-200x150-300x225.jpg)
Kapřík byl výborný! Pája se pak ptal, jestli je ještě omáčka, tak mu to asi chutnalo
Treska pečená na slanině a cherry rajčátkách
pro 2 osoby
400 g filetů z tresky
1 stroužek česneku
100 g slaniny
2 lžíce oleje
100 – 150 g cherry rajčátek
hrst čerstvé bazalky a hrst petrželky
Slaninu si nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji. Jakmile se malinko vypeče, přidáme na plátky nakrájený stroužek česneku a opět necháme malinko obdělat – česnek zesklovatí. Pak přidáme přepůlená rajčátka a krátce zarestujeme. Polovinu této směsi dáme do zapékací misky a na ní naklademe osolenou a opepřenou tresku a opět na rybu navrstvíme druhou polovinu směsi a dáme do trouby péct na 200 stupňů dokud není ryba hotová – nejlépe to poznáme tak, že rybu ochutnáme
. Před podáváním ještě rybu zasypeme nasekanou bazalkou a petrželkou.
![DSCF2926](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/DSCF29261-300x168.jpg)
Pstruh na másle se smetanovým špenátem
Pro 2 osoby:
2 čerství pstruzi
1 lžíce másla
sůl, pepř
1 stroužek česneku
2 velké hrsti listového špenátu
půl kelímku smetany na vaření
Pstruhy omyjeme, kůži na každé straně nařízneme, opatrně, abychom neřízli moc do masa, ryba se pak rozpadá. Osolíme, opepříme a opečeme na másle cca 5 minut na každé straně. Pokud půjde hřbetní ploutev krásně vytáhnout z masa, ryba by měla být hotová. Mezitím si připravíme špenát. Opereme ho, rozehřejeme máslo na pánvi a špenát na něj vložíme. Přidáme na plátky nakrájený česnek, osolíme a opepříme a mírně podusíme. Špenát by neměl být úplně na kaši, jen by měly listy příliš zvadnout a změknout. Pak přilijeme smetanu a ještě chvilinku necháme prohřát. Podáváme s vařeným bramborem.
![DSCF3620_1](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/DSCF3620_11-300x216.jpg)
Treska s grilovanou mrkvičkou s koprem a pomerančovou kůrou
Pro 2 osoby:
filety z tresky (já použila balení obdélníkových filetů 4 ks)
sůl, pepř
máslo
1 velká mrkev
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
nasekaný kopr
Na másle opečeme osolenou a opepřenou tresku. Mezitím nakrájíme na tenká kolečka mrkev, opečeme jí na jiné pánvičce na másle, přidáme pomerančovou kůru a úplně nakonec osolíme, opepříme a bohatě zasypeme koprem.
Kopr ještě přidáme na filé, které už je na talíři – nejen jako zelenou ozdobu, ale i pro chuť.
![P1050874](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/P1050874-300x199.jpg)
Aljašská treska s listovým špenátem a kaší z červené čočky
Pro 2 porce:
4 filety z mořské tresky (kupuji ty kostičky, jsou dostačující)
100 g červené čočky
1 cibule
2 stroužky česneku (1 do čočky a jeden do špenátu)
1 středně velká mrkev
tymián, rozmarýn, 1 bobkový list
listový špenát
olivový olej,
sůl,
pepř,
ocet balzamico – lžička
oříšek másla
vývar zeleninový
Rybu omyjeme a dáme prozatím stranou.
Připravíme si základ na čočkovou kaši: Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme nadrobno nakájenou mrkev a opět necháme lehce orestovat, poté přidáme na plátky nakrájený česnek, ze kterého vyndáme klíček, je tak stravitelnější. Opět krátce zarestujeme a přidáme propranou červenou čočku, tymián, rozmarýn a bobkový list. Chvilku ještě opékáme, ale ne moc dlouho, aby česnek nezhořknul. Poté přilijeme vývar tak, aby čočka byla potopená a dusíme doměkka. Ke konci vaření dochutíme pepřem a solí a přilijeme lžičku balzamicového octa a už jen krátce povaříme na kaši.
Vrátíme se k rybě. Tu osolíme, opepříme a na olivovém oleji nebo na polovině množství másla opečeme z obou stran (lze opékat na oleji a máslo přidat už jen do teplé pánvičky, aby se nepřepalovalo a rybičku jím před podáváním už jen polijeme). Mezitím, co se nám rybička opéká a dováří čočková kaše, propereme listový špenát. Na pánvičce rozehřejeme druhou polovinu másla, přidáme opraný špenát a česnek a krátce podusíme, aby jen tak ovadl. Pak osolíme, opepříme a stáhneme z ohně a servírujeme.
![varianta s hnědou čočkou a bez špenátu](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/P1060186-300x200.jpg)
varianta s hnědou čočkou, bez špenátu a s čerstvým koprem
Treska pečená na zelenině s bylinkami
na dvě porce:
4 filátka tresky
2 stonky řapíkatého celeru
2 velká rajčata
1/2 červené papriky
sůl, pepř (celé kuličky v nálevu) nebo můžete použít čerstvě mletý, kdo nechce kousat do celé kuličky pepře
olivový olej
oregano (sušené a čerstvé)
4 snítky tymiánu
3 snítky smilu italského
1 větvička libečku
Rybu osolíme z obou stran, opepříme a dáme na chvilku stranou. Do pekáčku si nakrájíme napřed řapíkatý celer, pak na proužky papriku, rajčata na plátky nebo měsíčky. Zasypeme čerstvými lístky oregana, dáme celé větvičky tymiánu a smilu a libeček. Trochu osolíme a opepříme. Na zeleninu naklademe rybu a tu posypeme sušeným oreganem. Pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 200 stupňů ccca na 40 – 45 minut. Ryba by měla být pevná, měla by se dát krásně dělit, ale smí být tuhá a suchá.
![DSCF5563](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/DSCF5563-300x168.jpg)
Treska s restovanou zeleninou a bazalkovými bramborami
Pro 2 osoby:
4 filátka z rresky
sůl, pepř
máslo
olivový olej
1 velká mrkev
1 stonek jarní cibulky
cca 10 malých brambůrek
velká hrst bazalky
1 stroužek česneku
hrubozrnná sůl
citronová šťáva
Brambůrky oškrábeme, omyjeme a rozpůlíme. Půlky dáme vařit do osolené vody. Mezitím z mrkve oškrábeme slupku, přepulíme ji a škrabkou na zeleninu z ní děláme tenké plátky. Cibulku přepůlíme podélně i napříč a ještě jí podélně nakrájíme na tenké plátky. Rybu omyjeme a osušíme papírovými utěrkami, aby na pánvi neprskala. Do pánve dáme olej, rybu osolíme a opečeme, ke konci pečení přidáme na rozpuštění trochu másla, to dá rybičce výbornou chuť, ale nesmíme ho přepálit, musí se jen rozpustit a ohřát, pak jím rybu trochu přelijeme. Do druhé pánvičky dáme trochu másla a mrkev s cibulkou na něm trochu osmahneme doměkka, ale nesmíme ji spálit. Přidáme trochu soli a citronovou šťávu (jen malinko). Pokud je mrkev a cibulka již měkká, stáhneme z ohně. V hmoždíři rozdrtíme lístky bazalky, přidáme trochu hrubozrnné soli, ale ne moc, pesto by bylo moc slané. Česnek nakrájíme nadrobno, přidáme k bazalce, přidáme olivový olej a drtíme, dokud se bazalka nespojí s olejem a nevznikne kašička. Na talíř naservírujeme vařené brambůrky, pokapeme je bazalkovým pestem, vedle poklademe zeleninku a na ní rybičku. Chuť je velice jemná. Vynikne chuť ryby, zeleninka s citronem je velice svěží a brambůrky s bazalkovým pestem jsou naprosto dokonalé. Dobrou chuť 🙂
![DSCF7144](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/DSCF7144-300x196.jpg)
Grilovaný filet z lososa s bylinkami
filety z lososa, s kůží 4 ks
brambory vařené ve šlupce, nakrájené na 1 cm silné plátky 500 g
extra panenský olivový olej
kousek másla
česnek, utřený 4 stroužky
čerstvě vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra ze 2 citronů, v bio kvalitě
směs čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, tymiýn a hladkolistá petržel) 1 hrst
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
kousky citronu na ozdobu
V pánvi na mírném žáru prohřejeme olivový olej s česnekem. Promícháme a sundáme z plotny. Dáme do misky, přidáme citronovou šťávu i kůru a směs bylinek. Promícháme. Rybí filety potřeme připravenou směsí, osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. V pánvi grilujeme jednotlivé filety nejprve kůží dolů (já kůži moc nemusím, tak jsem kůži sundala při porcování), přibližně 4 minuty. Filety otočíme a pokračujeme v grilování ještě 1 minutu. Filety vyjmeme a dáme na talíř. Každý filet přelejeme zbývající šťávou z pánve, ozdobíme kouskem citronu a podáváme.
![DSCF7367](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/DSCF7367-300x260.jpg)
Sashmimi z lososa (pro ty co nemají rádi syrovou rybu)
400 g lososa
citronová šťáva
limetková šťáva
zázvor
stroužek česneku
olivový olej
sezamový olej
sůl
řeřicha
pažitka
Postup:
Lososa nakrájíme co nejtenčí plátky a naskládáme vedle sebe na talíř. Osolíme, pokapeme citronovou a limetovou šťávou. V míse smícháme lžíci japonské sójové omáčky s kapkou limety a citronu, přidáme nasekaný kousek zázvoru. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou sezamového oleje – toho jen pomálu, má specifickou výraznější chuť (můžeme místo sezamového oleje přidat i opražená sezamová semínka naložená v oleji, chuť je báječná). Do olivového oleje nasekáme stroužek česneku a necháme ho zhnědnout. Poté olej nalijeme na lososové plátky. Horký olej způsobí, že se tenké plátky lososa zatáhnou a tepelně se mírně upraví, takže ryba nebude tak syrová. Na závěr přidáme také dresink ze sójové omáčky a ozdobíme čerstvou řeřichou a nasekanou pažitkou. Chuť je zajímavá a opravdu by nikdo nevěřil, že ryba tu je vlastně syrová.
![DSCF7372](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/DSCF7372-300x168.jpg)
Fish and chips (treska s polentovými hranolkami)
Zdravější varianta ryby s hranolkami, oblíbené pochoutky zejména v Anglii již od roku 1858.
Suroviny:
treska (na 1 porci cca 2 filátka)
sezamová semínka
lněné semínko
sůl, pepř
50 g polenty
bylinky (tymián, rozmarýn, máta…)
česnek
sůl, pepř
Napřed si připravíme polentové hranolky. Polentu dáme vařit do horké vody na 5 minut, přidáme sůl, pepř, bylinky a česnek. Vzniklou kaši nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a potřený olivovým olejem, řádně ji rozetřeme a necháme vychladnout, aby ztuhla a dala se krájet. Po ztuhnutí kaši nakrájíme na proužky, které poklademe na plech s pečícím papírem, zakápneme opět olivovým olejem a pečeme v troubě rozehřáté na 2oo stupňů asi 30-40 minut. Hranolky by měly být krásně zlaté. Rybu nakrájíme na obdélníky, které osolíme, opepříme a obalíme v sezamovém a lněném semínku. Dáme smažit na olivový olej. Podáváme s polentovými hranolkami a výborně se k tomu hodí například polníčkový salát (http://www.koukalici.cz/salaty/).
![P1060580](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/P1060580-300x225.jpg)
Mořská štika s bylinkovou krustou
4 větší filátka mořské štiky
4 plátky citronu (plus kousek citronu na vymačkání na rybičku)
koření na ryby
sůl
bazalka
hladkolistá petržel
1 větší stroužek česneku nebo dva menší
4-5 lžic strouhanky (já míchám strouhanku s rozemletými kukuřičnými lupínky, je tak chutnější a při smažení křupavější)
1 lžíce nastrouhaného parmazánu
olivový olej
4 lžičky másla
Rybu osolíme, pokapeme maličko citronem a posypeme kořením na ryby. Připravíme si bylinkovou krustu. V misce smícháme strouhanku (může být půl napůl smíchaná s rozemletými kukuřičnými lupínky), rozmačkaný stroužek česneku, hrst či velkou lžíci nasekané bazalky a lžíci parmazánu. Vše řádně smícháme, aby se propojily bylinky s česnekem a se sýrem. Ochucenou bylinkovou strouhanku nasypeme rovnoměrně na každý plátek ryby. K rybě přidáme do pekáčku ještě plátky citronu (na počet filátek stejný počet plátků citronu), máslo a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct do trouby na 180 stupňů na 30 minut. Pokud nebude na rybě zlatavá krustička, troubu přepneme na gril a rybičku ještě zapečeme tak 5 minut pod grilem zhruba na stejnou teplotu. Při grilování ze shora můžeme rybu polévat rozpuštěným máslem z pekáčku, snadněji se udělá zlatá kůrčička. Podáváme s vařeným bramborem či opečenou bagetkou a rybičku na talíři ještě posypeme na jemno nasekanou hladkolistou petrželkou.
![](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/IMG_6373-1-300x169.jpg)
Makrela na balkánský způsob
Pro 2 osoby:
2 vykuchané a omyté makrely
1 velké rajče
2 červené kapie
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 snítky libečku
2 snítky rozmarýnu
hrst lístků bazalky
8 větších lístků šalvěje
2 snítky máty
cca 1 lžíce nadrobno nasekané pažitky
2 lžíce olivového oleje (Extra virgin)
2 lžičky másla (může být domácí bylinkové, které obsahuje pažitku, libeček a bazalku…pokud nemáme, můžeme dát i obyčejné máslo)
sůl a pepř
1 dl vody
Ryby omyjeme a dobře osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Do pekáčku na osminky nakrájíme rajče, na plátky papriku a cibuli. Na zeleninu položíme osolené ryby, které naplníme směsí bylinek (bez pažitky… tu pak nakrájíme navrch na zeleninu…), másla a plátků česneku (pár plátků si můžeme nechat stranou a dát je ještě k zelenině do pekáčku. Ryby zalijeme olivovým olejem, cca 1 lžíci oleje na 1 kus ryby a podlijeme vodou. Celé zasypeme nasekanou pažitkou. Dáme do trouby rozpálené na 220 stupňů na 30 minut péct. Po 15 minutách rybu otočíme. Zelenina pustí šťávu, takže se ryba nevysuší a je naprosto výborná!
![](http://www.koukalici.cz/wp-content/uploads/2013/09/IMG_0057-300x177.jpg)