Středověké masové knedlíky s majoránkovou omáčkou

půl kg mletého masa ( hovězí a vepřové)

půl hrnku vařených krup

sůl, pepř

lžička mletého zázvoru

půl  lžičky mletého koriandru

1 větší stroužek česneku

šalvěj (4 lístky čerstvé nebo půl  lžičky sušené)

1 vejce

2 cibule

lžíce mouky

olej

2 dcl vývaru

malý hrníček mléka (cca 2 dcl)

majoránka (sušená nebo čerstvá)

Mleté maso smícháme s vajíčkem, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, zázvor, šalvěj, koriandr a kroupy a smícháme. Ze směsi tvoříme koule, které pak dáme smažit. Mezitím si připravíme omáčku. Nakrájíme cibuli na kostičky a zesklovatíme jí na oleji. Poté zasypeme moukou a chvilku ještě opékáme, aby se ztratila chuť mouky. Zalijeme vývarem a uděláme řidší jíšku. Poté přilijeme mléko a dále vaříme, dokud omáčka trochu nezhoustne. Pokud je hustá moc, přilijeme opět trochu vývaru nebo mléka. Měla by být asi tak hustá, jako čerstvě uvařený pudink. Nakonec osolíme, opepříme a vsypeme majoránku. Dál nevaříme. Podle středověkého zvyku podáváme s chlebem, ale brambory jsou lepší 😀 Manžílek pronesl, že ty kuličky chutnají jako prejt, je to způsobeno těmi kroupami a česnekem, ale omáčka to hodně zjemní, s tou nemusíte šetřit 🙂

 DSCF5446