Středověké masové knedlíky s majoránkovou omáčkou
půl kg mletého masa ( hovězí a vepřové)
půl hrnku vařených krup
sůl, pepř
lžička mletého zázvoru
půl lžičky mletého koriandru
1 větší stroužek česneku
šalvěj (4 lístky čerstvé nebo půl lžičky sušené)
1 vejce
2 cibule
lžíce mouky
olej
2 dcl vývaru
malý hrníček mléka (cca 2 dcl)
majoránka (sušená nebo čerstvá)
Mleté maso smícháme s vajíčkem, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, zázvor, šalvěj, koriandr a kroupy a smícháme. Ze směsi tvoříme koule, které pak dáme smažit. Mezitím si připravíme omáčku. Nakrájíme cibuli na kostičky a zesklovatíme jí na oleji. Poté zasypeme moukou a chvilku ještě opékáme, aby se ztratila chuť mouky. Zalijeme vývarem a uděláme řidší jíšku. Poté přilijeme mléko a dále vaříme, dokud omáčka trochu nezhoustne. Pokud je hustá moc, přilijeme opět trochu vývaru nebo mléka. Měla by být asi tak hustá, jako čerstvě uvařený pudink. Nakonec osolíme, opepříme a vsypeme majoránku. Dál nevaříme. Podle středověkého zvyku podáváme s chlebem, ale brambory jsou lepší 😀 Manžílek pronesl, že ty kuličky chutnají jako prejt, je to způsobeno těmi kroupami a česnekem, ale omáčka to hodně zjemní, s tou nemusíte šetřit 🙂
Pingback: Piknik s atmosférou středověku | ESKERO