Karlovarský knedlík

2 rohlíky nakrájené na kostky

2 vejce

1 hrnek hrubé mouky

1 hrnek mléka

1 lžička soli

kostička másla na vymazání hrníčků 

pažitka, petržel listová nebo kadeřavá, listový špenát nebo mladé kopřivy (špenát dávám do knedlíků, když vařím špenát a maso)

Do dvou misek rozdělíme zvlášť žloutky a bílky. Do žloutků nalijeme mléko, přidáme lžičku soli a hrnek mouky a šleháme, dokud se nevytvoří hladké těstíčko. Do těstíčka přidáme nakrájené rohlíky, nasekané bylinky a zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme ke směsi a lehce zamícháme. Hrníčky dokonale vymazeme máslem a naplníme směsí, ale ne úplně, protože ve vodě vyskočí. Do velkého hrnce dáme vroucí vodu a ponoříme do ní hrníčky. Voda by měla sahat ke spodní hraně ucha od hrníčku nebo maximálně do půlky hrníčku. Přikryjeme pokličkou nebo alobalem a vaříme 33 minut. Po uvaření je necháme ještě na malou chvilku v hrníčku vychladnout,  aby se lépe vyklopily. Nakrájíme na kolečka a podáváme 🙂

P1050994

 Bulgur se sezamovou solí Gomasio

Na 1 porci: 

1/2 hrníčku bulguru

sezamová sůl Gomasio (recept zde: http://www.koukalici.cz/domaci-speciality/)

Na doplnění jídla jako celku: 

vařené uzené maso

cibulka smažená na olivovém oleji a přepuštěném másle

kvašená zelenina Pickles (recept zde: http://www.koukalici.cz/zeleninove-speciality/)

Bulgur třikrát propláchneme v horké vodě a uvaříme ve vodě v poměru 1 díl bulguru a dva díly vody. Můžeme uvařit i v zeleninovém vývaru. 

Do uvařeného a zcezeného bulguru nasypeme cca 2 lžičky sezamové soli a promícháme. Gulgur tím získá výbornou oříškovou chuť a nemusíme ho již solit. 

Na talíř dáme bulgur, přidáme osmaženou cibulku a kvašenou zeleninu pickles a přidáme už jen plátek uzeného masa. Pro vegetariány vynecháme uzené maso, které nahradíme například uzeným tofu nebo uzeným tempehem a nebo můžeme nechat bulgur jen samotný se zeleninou, je to taky výborné. 

P1060844