Pavel kuřecí maso zbožňuje a může ho mít třeba každý den i dvakrát denně. Já si dělám vždycky srandu a říkám, že už z toho bude pípat 😀 Zatím na mě mluví 😀

Kuřecí prso na bylinkách

Pro 2 osoby

2 kuřecí prsa

4 snítky tymiánu

4 lístky šalvěje

cherry rajčátka – sušená s česnekem

čerstvý listový špenát

parmazán

sůl, pepř, máslo, olej, vývar z kuřecích kostí 

Prsa osolíme, opepříme a opečeme na oleji s trochou másla. Přidáme vývar a bylinky. Necháme maso zatáhnout a obalit šťávou z masa, aby dostalo chuť. Přidáme bylinky a masíčko necháme dodělat. Skoro nakonec přidáme listový špenát, rajčátka a kuřecí prsa posypeme hoblinkami parmazánu. Když špenát změkne a parmazán trochu roztaví navrchu, zkusíme maso, jestli je měkké. Pokud z něj vytéká průsvitná šťáva, je hotové. Podáváme s vařeným bramborem. 

 946810_4540203278275_1596409056_n

Kuřecí prsa se švestkovou omáčkou 

Na 2 porce:

2 kuřecí prsa

sůl, pepř

olej a oříšek másla

kuřecí vývar

1 – 2  lžíce švestkových povidel (podle chuti)

1 lžíce sojové omáčky

5 lístků šalvěje, snítku rozmarýnu a 3 snítky tymiánu

Na pánvi rozehřejeme olej a máslo, kuřecí prsa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Po opečení maso vyndáme a dáme to alobalu, aby se udrželo v teple. Do výpeku přidáme vývar, bylinky (šalvěj nakrájíme na nudličky, rozmarýn a tymián dáme celý), přidáme švestková povidla a sojovou omáčku a vaříme do zhoustnutí. Do hotové omáčky dáme opět maso, které už jen lehce prohřejeme, ale musíme dávat pozor, aby se nám tuk z omáčky neoddělil od povidel se sojovkou. Podáváme s vařeným bramborem. 

 DSCF2995

Kuřecí soté na kari s květákovými placičkami

Pro 4 osoby

4 kuřecí prsa

sůl, pepř

1/2 deci bílého balsamicového octa

vývar

2 lžičky kari 

4 větší jarní cibulky

olej

 

Na placičky: 

1/2 většího květáku

sůl, pepř

1/2 lžičky muškátového oříšku 

1/2 lžičky muškátového květu

rozdrcené kukuřičné lupínky

2 vejce

olej na smažení 

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, opečeme na oleji, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem, balsamicem a necháme chvilku dusit. Přisypeme kari (nesmíme ho dlouho opékat, jinak zhořkne) a na větší kousky nakrájenou jarní cibulku. Dusíme do měkka, ale šťáva se nám nesmí vyvařit. 

DSCF3021

Mezitím si uděláme placičky:

Syrový květák rozmixujeme v robotu nadrobno. Přidáme vejce, sůl, pepř, muškátový květ, muškátový oříšek a kukuřičné lupínky a vše smícháme v hmotu, ze které půjdou udělat placičky, hmota musí držet v ruce pohromadě a nesmí se sypat.

DSCF3012

Přebytečnou vodu z květáku můžeme odlít, aby se placičky nelepily. Plech vyložíme pečícím papírem, ten pokapeme olejem a na něj dáme kuličky z květákové hmoty a zplácneme. Pokapeme je navrchu ještě trochu olejem a pečeme v troubě rozehřáté na 220 stupňů dozlatova.

DSCF3022 DSCF3023

Placičky jsou nejlepší, když se namočí na talíři šťávičkou z masa. To je pak vážně – dle pana Trošky – „chrocht, chrocht“ :)

DSCF3025

Kuře na paprice s kořenovou zeleninou a zakysanou smetanou

3 kuřecí stehna

1 velká cibule

1 mrkev

2 stonky řapíkatého celeru

3 lžičky sladké papriky

kuřecí vývar

1 zakysaná smetana

máslo

sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme ji na másle zesklovatět. Pak přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a na proužky nakrájený řapíkatý celer a vše opět osmahneme dozlatova. Na zeleninový základ poklademe osolené a opepřené kuřecí kousky stehen (můžeme je zbavit  paličky na konci kosti a ještě je přeseknout nožem nebo sekáčkem napůl, aby se lépe opékaly). Osmahneme dozlatova, přidáme mletou papriku, krátce zarestujeme, aby nezhořkla a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí. Kuřecí kousky vyndáme a necháme vychladnout a poté obereme od kostí.  Mezitím základ na omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Zakysanou smetanu zředíme cca 2 naběračkami vývaru a poté to vše nalijeme do hrnce, kde máme zbytek základu na omáčku (kdybychom dali smetanu rovnou do horkého základu, zdrcla by se). Zamícháme, dokud se smetana nerozpustí, necháme mírně povařit. Poté přidáme jen maso, které jsme obrali z kostí, dochutíme podle potřeby ještě solí a pepřem a podáváme…

P1050289

Kuřecí prso na tymiánu  s teplým čočkovým salátem 

kuřecí prso

1 šálek čočky

1 cibule

1 stroužek česneku

1 stonek řapíkatého celeru

5 cherry rajčátek

špetka tymiánu

lžička lněného semínka

1 lžíce slunečnicového semínka

olivový olej

oříšek másla

sůl, pepř

voda (dvojnásobné množství než je množství čočky)

Dáme si vařit čočku do osolené vody. Nesmí být úplně rozvařená, kuličky musí být kompaktní. Mezitím na olivovém oleji opečeme osolené a opepřené kuřecí prso, které posypeme špetkou tymiánu. Než se nám kuřátko osmahne a čočka, uvaří, připravíme si základ na salát. Cibuli nakrájíme na kostičky a řapíkatý celer na proužky. Společně to orestujeme doměkka na olivovém oleji. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme k ní na plátky nakrájený česnek, lněné semínko, slunečnicové semínko a špetku tymiánu a opět restujeme, ale už ne tak dlouho, česnek by zhořknul. 

Jakmile je čočka uvařená (ještě trochu tvrdší), přidáme jí k cibulovému základu, přidáme na půlky nakrájená rajčátka a necháme to ještě chvilinku opékat, dokud rajčátka nepustí šťávu a nezměknou. Dosolíme a dopepříme podle chuti. 

Kuřecí prso už je hotové, tak do výpeku přidáme trochu horké vody a pak oříšek másla, které necháme rozpustit, ale už  na něm kuře nepečeme. Jen ho na teplé pánvi mimo plotýnku pomalým pohybem pánvičky mírně vmícháváme do výpeku, aby omáčka mírně zhoustla. Pak už jen podáváme. Na talíř poklademe čočku, na ní posadíme kuřecí prso a to zalijeme omáčkou, která se vsákne i do čočky a přidá jí další chuť.

 DSCF4206_1

Kuřecí prsa s bylinkovým máslem a listovým špenátem

Kuřecí prsa

sůl, pepř

Na marinádu: 

5 lístků šalvěje

4 snítky citronového tymiánu

5 snítek tymiánu 

1 větvičku smilu

olej (slunečnicový nebo olivový)

1 lžička octa balsamico 

 

bylinkové máslo (1 plátek do špenátu a pak plátek na každou porci kuřete přímo na talíř)

listový špenát 

pár lístků bazalky

Maso omyjeme a utřeme do ubrousku. Připravíme si marinádu z oleje, balsamica a bylinek. Olej smícháme s octem, aby se tekutiny spojili, přidáme na kousky natrhané bylinky a do marinády obalíme maso a dáme tak na půl hodiny až hodinu do lednice. Ocet způsobí, že je maso křehoučké a nevysuší se. 

P1050864

Kuře vyndáme z marinády, trochu otřeme ubrouskem, aby se na pánvi nepálilo a ještě necháme chvíli při pokojové teplotě, aby se rovnoměrně propékalo. Po chvíli ho vložíme na rozpálenou pánev a opékáme do zlatohněda. Ke konci můžeme marinádu z kuřete přidat do pánve a nechat svařit. Na menší pánvičce rozpusťte kousek bylinkového másla a na něm nechte chvilku zavadnout listový špenát. Nesmí být ale šedý nebo hodně tmavě zelený, není potom už moc dobrý. Nejlepší je, když jsou stonky ještě křupavé. Přidejte ke špenátu natrhané lístky bazalky a odstavte. Dejte maso na talíř, na každý kus masa dejte kolečko bylinkového másla a podávejte se špenátem a vařeným bramborem. 

 

P1050867

 Kuřecí směs se zeleninou a bylinkami

2 kuřecí prsa nakrájená na kousky

2 stonky řapíkatého celeru

1 středně velká cibule

1 větší stroužek česneku

1 červená paprika

8-10 cherry rajčátek

velká hrst čerstvého oregana

4 snítky tymiánu (mladé nedřevnaté výhonky můžeme nakrájet i se stonky)

3 větvičky smilu italského

velká hrst zelené petrželky (nejlepší je hladkolistá, ale můžeme použít i kudrnku, tu však musíme jemněji nasekat)

1 lžíce japonské sojové omáčky (v případě, že se vám bude zdát směs málo slaná, můžete ještě přidat další lžíci)

1 lžička tmavého hustého balsamicového octa

Kuřecí kousky dáme do misky, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, česnek zbavíme klíčku uprostřed a nakrájený na plátky ho přidáme ke směsi. Pak přidáme nakrájený řapíkatý celer (nať si necháme na dokončení), papriku na malé proužky nebo na větší kostičky. Nasekáme hrubo nasekáme oragano, smil a tymián a nasypeme k masu. Zakápneme sojovou omáčkou, balsamicem, rozmícháme a necháme tak půl hodiny až hodinku v lednici, aby se chutě propojili.

P1050964

 

Tuto směs pak na oleji smažíme doměkka. V případě potřeby ještě zakápneme sojovou omáčkou. Přidáme rozpůlená rajčátky a dále dusíme. Během dušení podlíváme kuřecím vývarem nebo horkou vodou. Nať z řapíkatého celeru a petrželku nadrobno nasekáme a přidáme ke směsi a dále už nevaříme. Podáváme např. s vařenou rýží (vodu při vaření rýže též můžeme přidat do masa, šťáva se tím mírně zahustí). 

P1050975

P1050964

 Kuřecí stehno s bylinkovým máslem a pečenou zeleninou na zázvoru

Pro 2 osoby: 

2 kuřecí stehna

1 velká mrkev 

1/4 bulvového celeru

4 malé hlavičky z květáku

bylinkové máslo ( recept zde http://www.koukalici.cz/recepty-z-bylinkove-zahradky/)

2 lžíce cibulového čatní (recept zde http://www.koukalici.cz/zeleninove-speciality/)

1 lžička mletého zázvoru

sůl, pepř

mletý kmín

olej

Kuřecí stehna osolíme, opepříme, posypeme mletým kmínem a dáme do pekáčku. Mrkev nakrájíme na kolečka, celer na větší kostky, z květáku obereme asi 4 růžičky, které ještě překrojíme. Zeleninu dáme do pekáčku, přidáme cibulové čatní (to byl čistě můj výmysl, protože mi zbyla už jenom troška, tak jsem ho přidala k zelenině a naprosto vynikající). Zeleninu posypeme mletým zázvorem, přilijeme trochou vody a pekáček dáme do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme cca hodinku. Občas maso podlijeme výpekem, aby bylo šťavnaté. Po půl hodině pečení dáme na každé stehno kolečko bylinkového másla a dopékáme. Květák pečením získá nádhernou barvičku a oříškovou chuť a zázvor a bylinkové máslo celé jídlo nádherně provoní. 

DSCF7097

 

Kuřecí stehno na zelenině se žampiony 

2 stehna

1 větší mrkev

2 stonky řapíkatého celeru

1 malá cibule

1 rajče

2 žampiony

4 velké brambory

sůl, pepř

máslo

tymián

rozmarýn

bazalka

petrželka

Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, mrkev na tlustší kolečka, řapíkatý celer na větší plátky, rajče na čtvrtiny, cibuli na silné plátky a žampiony oloupeme a překrojíme napůl. Do pekáčku vrstvíme napřed brambory, pak veškerou zeleninu, pak žampiony, vše osolíme a opepříme a navrch dáme osolené a opepřené kuře. Podlijeme trochou vody, ještě posypeme tymiánem a nasekaným rozmarýnem a dáme péct na 200 cca na hodinu a čtvrt. Po hodině pečení přidáme kousek másla. Kuře každou půl hodinu podléváme výpekem. Jakmile je kuře upečené a brambory měkké, nasekáme si trochu petrželky (nejlépe hladkolistá),bazalky a pokud je u řapíkatého celeru čerstvá nať, tak jí též nasekáme a přidáme k bylinkám. Kuřecí stehna na chvilku vyndáme, bylinkami zasypeme zeleninu, promícháme a můžeme podávat.

DSCF7402

 

Pečené kuřecí stehýnko s polentovými trojhránky 

Pro 2 osoby: 

2 kuřecí stehna

sůl, pepř

mletý kmín

mletý zázvor

sladká paprika

sušená šalvěj

sušený česnek

Stehna osolíme, opepříme a postupně posypeme kořením po špetkách. Dáme péct na 200 stupňů zhruba na 1 hodinu a 20 minut, podléváme výpekem, aby bylo kuře šťavnaté. 

Na polentové trojhránky najdete recept u boloňského ragú: http://www.koukalici.cz/hovezi-masicko-pro-gurmany/ – recept se liší jen v tom, že placku po zaschnutí nařežeme na trojúhelníčky a z každé strany zasypeme kořením tzatziky a osmažíme na olivovém oleji jako placky z původního receptu 🙂 

K tomuto receptu jsem ještě přidala Římský salát s pečenými paprikami, který naleznete zde: http://www.koukalici.cz/salaty/

 P1060481