Králík na divokém koření s červeným zelím 

1 králík (rozdělit na porce)

1 velká bílá cibule

2 velké stroužky česneku

pár kuliček černého pepře

4 hřebíčky

4 kuličky jalovce

3 bobkové listy

mletý kmín

čerstvý zázvor (cca 5 cm)

tymián

rozmarýn

sůl

1-2 plátky chleba

2 dl piva (nejlépe černé)

Na zelí:

cca půl hlávky červeného zelí (můžeme použít už i kyselé předvařené)

ocet

sůl, pepř

1 červená cibule 

1 sladší jablko (například Golden)

200 ml červeného vína

1 lžíce medu

pár lístků šalvěje

tymián

hořčičné semínko

hrst brusinek (můžou být i rozinky)

1 panák kvalitní medoviny

Porce králíka omyjeme, nasolíme, posypeme mletým kmínem.  Nakrájíme bílou cibuli na kostičky, česnek na plátky, dáme do pekáčku. Přidáme oloupaný a nasekaný zázvor, kuličky pepře, jalovce, bobkový list. Na cibuli poklademe porce nasoleného králíka a posypeme ho ještě nasekanými bylinkami (tymián a rozmarýn). Podlijeme vodou a dáme do trouby rozpálené na 200 stupňů péct asi na hodinu a 45 minut pod poklopem nebo alobalem.

Mezitím si připravíme zelí. Pokud máme hlávku, nakrájíme ji na jemné nudličky, přidáme bylinky, med, víno, cibuli, ocet podle chuti (cca 1dl), na jemno nastrouhané jablko a přidáme brusinky a hořčičné semínko. Podlijeme vodou a necháme dusit doměkka. V případě, že je ještě třeba dochutit, přidáme med nebo ocet. Chuť by měla být vyvážená, ale přitom výrazná. Pokud máme naložené červené kysané zelí ze sáčku, přidáme k němu všechny suroviny kromě octa, ten můžeme vždy přidat dle chuti, ale v nálevu v zelí už ocet a sůl je. Můj osobní tip: pokud se vám stane, že nemáte doma červenou cibuli a máte v lednici čatní z červené cibule, přidejte ho bez váhání k zelí a již nemusíte dávat další ingredience. V čatní je jak med, víno, ocet, cibule i bylinky, hořčičné semínko… takže vám to zelí krásně ochutí a už s tím nemáte tolik práce. Přidáte už jen nastrouhané jablko a brusinky. Necháme vše podusit, aby se chutě spojily. Nakonec přidáme medovinu a ještě mírně podusíme. 

Krátce před tím než je králík upečený si ještě připravíme chlebovou omáčku, kterou zahustíme výpek. Do piva namočíme na kousky nalámaný chleba a necháme ho nasáknout. Poté směs dáme na pánvičku, přidáme výpek z králíka, mírně provaříme, aby se vypařil alkohol. 

Na talíř dáme červené zelí, navrch porci králíka a tu polijeme chlebovou omáčkou. Podáváme s kousky chleba. 

DSCF9550