Kaše se připravovala z mouky, která byla vyrobena z hrubě nadrceného obilí vařeného ve vodě, v lepším případě v mléce. Téměř každodenním pokrmem středověku byla kaše prosná (jáhlová), ale hojně se vařila také kaše pšeničná či ovesná. Jemnější žito se používalo převážně na pečivo. Za časů hladu musela stačit kaše uvařená z drcených žaludů, či ze semen merlíku. Kaše se připravovala také z luštěnin, z hrachu a čočky. K dochucení se používalo čerstvého i sušeného ovoce. Jako sváteční sladidlo byl využívám med.

Jáhlová varmuže (jáhlová kaše s ovocem a medem)

Jáhly

Mléko (2,5x více než jáhel)

Máslo (1 lžíci)

Med

Jablka, rozinky, sušené švestky (nakrájené na menší kousky), med na ozdobení

V mléce svařte propláchnuté jáhly, přidejte cukr (nebo med),  máslo a ovoce. Vařte, dokud se mléko úplně nevyvaří a jáhly nejsou krásně měkké. Hotovou kaši podávejte politou medem a lze posypat i skořicí.

P1060203

 A co je na této kaši výborné je to, že je bezlepková, tudíž lidé trpící celiakií si na ní také určitě pochutnají 🙂