Prasečí s černou jíchou (14. století)

Vepřová krkovička vcelku

sůl, pepř

olivový olej

máslo

deci horké vody

 

Na černou jíchu: 

3 lžíce švestkových povidel (lze přidat i švestkové čatní, ale dle originálního receptu se nedává)

sůl, pepř

mletý zázvor (v případě, že nepřidáte švestkové čatní, ve kterém už zázvor může být)

2 dcl černého piva

1/2 dcl octa (pokud jste nepřidali švestkové čatní)

půl krajíčku světlého nebo lépe tmavého chleba bez kůrky

5 kusů rumových perníčků

 

Krkovičku omyjeme, nasolíme a opepříme a vložíme do pekáčku. Pokapeme olejem, podlijeme vodou a dáme péct na 220 zhruba na 2 – 2,5 hodiny. Každou půlhodinu podléváme výpekem. Půl hodiny před dopečením na maso položíme oříšek másla a necháme ho roztéct.

P1050310  P1050335

 

Mezitím, co se maso peče (stačí tak půl hodiny nebo čtvrt hodiny před dopečením) si připravíme černou jíchu …

Do kastrůlku dáme 4 lžíce švestkových povidel  – v případě, že máme i čatní, můžeme dát 3 lžíce povidel a lžíci čatní. Přilijeme pivo, nalámeme chléb a perníčky, osolíme, opepříme a svaříme, dokud se perníčky s chlebem nerozvaří a omáčka nezhoustne.

P1050324  P1050331

Potom ji ještě rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. 

P1050338-doostřeno