Pečený kňour 

Vepřová plec (cca 1 kg)

1 lžíce hořčice

1 lžička balzamikového octa

1 lžička medu

1 lžíce olivového oleje

6 lístků šalvěje

sůl, pepř

3-4 jablka (nejlépe Goldeny)

Maso navrchu nakrojíme tak, abychom utvořili mřížku, nekrájíme moc hluboko, jen aby se vytvořily v mase malé kanálky, do kterých dáme marinádu a bylinky. Smícháme med, hořčici, balzamikový ocet a olivový olej do krémové marinády. Maso osolíme, opepříme a  potřeme celé marinádou, včetně nakrojené mřížky a ještě navrch na mřížku nasypeme nasekané lístky šalvěje, tak aby zapadly i do mřížky, tím se maso lépe ochutí. Necháme v lednici tak hodinku uležet (kdo chce, může si připravit maso večer a naložit ho přes noc, je jemnější). Do pekáče dáme namarinované maso, podlijeme vodou. Nakrájíme jablíčka i se slupkou, ale bez jadřinců, nejlépe nakrájená na čtvrtky a přidáme je do pekáčku k masu. Pečeme při 200 stupních cca 2 hodiny. Maso musíme podlévat alespoň dvakrát za dobu pečení výpekem, aby se nevysušovalo. 

Špenátový pudink

Připravíme si v podstatě klasický hrnkový knedlík (http://www.koukalici.cz/prilohy/) a do těsta ještě přidáme nadrobno nakrájené uzené maso – cca 1 velkou hrst, 200 g listového špenátu, který malinko nasekáme nožem. Pak ještě přidáme špetku muškátového oříšku, jen opravdu malinko, je hodně aromatický.  A vaříme cca 40 minut. 

Dušený ošlejch

1 kg červené cibule

2 dcl červeného polosladkého vína

3 plátky pomeranče i s kůrou (omyté)

sůl, pepř, olej

1 lžíce medu

1 lžíce balzamikového octa

Cibuli nakrájíme na plátky, dáme do pánve a na oleji opékáme, dokud trochu nezměkne. Pak přidáme med, balzamikový olej a plátky pomeranče. Zalijeme vínem a dusíme úplně doměkka. Pak ještě osolíme a opepříme a můžeme podávat společně s masem a pudinkem. 

DSCF6402-1  DSCF6398