„Hlavní přísadou dobrého domácího vaření je láska. Láska k těm, pro které vaříme.“ 

                                                                                      Sophia Loren, italská herečka

 

Francouzský večírek

Rozhodli jsme se s kamarády uspořádat  francouzský večer. Měla to být původně grilovačka, jenže počasí nám nepřálo, tak jsme byli nuceni sedět doma u stolu, ale to nám vůbec nevadilo, i tak jsme si to skvěle užili. 

Stůl ve francouzském stylu

Stůl ve francouzském stylu

  P1040527-doostřeno

 

… a dobrůtky ze slunné Francie

Alsaský cibulový koláč (recept Zdeňka Pohlreicha)

Listové těsto rozválejte a dejte na plech, nejlepší je už vyválené na pečícím papíru. Smíchejte 1 kelímek zakysané smetany s 1 stroužkem česneku, malinko osolte a opepřete. Smetanu natřete na listové těsto. 

Nakrájejte 2 středně velké cibule na plátky, cca 150 – 200 g slaniny na kostičky a obojí dejte do pánvičky a osmažte, až cibulka změkne a slanina pustí tuk. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na smetanu. Dejte do trouby rozehřáté na 180 stupňů přibližně na 30 – 35 minut. 

A tohle je výsledek 

P1040520

Domácí francouzská paštika s brusinkovou omáčkou

(inspirace dle „Jacquesova paštika“ od Zdeňka Pohlreicha)

Ingredience: 

300 – 400 g kuřecích jater

1 velká cibule nakrájená na kostičky

1/2 lžíce másla 

svazeček tymiánu

snítka rozmarýnu

stroužek česneku nakrájený na plátky

2 dcl červeného vína

1 – 2 panáky silné medoviny

sůl, pepř, 2 lžíce smetany ke šlehání (min. 31%)

Cibulku nakrájíme na kostičky a necháme ji na na másle zesklovatět. Přidáme česnek nakrájený na plátky a bylinky a krátce zarestujeme. Poté přidáme játra a opékáme, dokud malinko nezhnědnou. Pak přilijeme víno a medovinu a necháme alkohol vyvařit, směs musí zhoustnout a játra musí být tmavá, nesmí být vevnitř syrová. Hotovou směs dáme do robotu a rozmixujeme dohladka. Přidáme 2 lžíce smetany a opět jemně šleháme až máme hladkou jemnou směs. Tu naplníme do formy vyložené alobalem (dříve jsem to dělala i tak, že jsem formu vyložila slaninou, pak dala směs a navrch opět slaninu a dala ještě chvilinku zapéct do trouby, aby se šťáva ze slaniny dostala do paštiky. Ale po ztuhnutí se paštika díky slanině špatně porcuje a hůř se to jí, takže jsem slaninku dnes vynechala. Sice se paštika špatně porcovala, na talíři to vypadalo všelijak, ale důležité je, jak to chutná 🙂 ) a pak se už jen směs dá ztuhnout – nejlépe přes noc do ledničky. 

 K tomu jsem podávala brusinkovou omáčku: 

100 g sušených brusinek (porce vyjde pro 4 lidi)

200 ml červeného vína – použila jsem stejné, jako do paštiky

špetka mletého zázvoru, špetka muškátového oříšku, 3 hřebíčky a špetka skořice

To vše vaříme tak dlouho až brusinky nabobtnají a změknou, směs zhoustne. 

P1040517

K paštice jsem pekla francouzskou bagetku: 

3 lžíce sušeného droždí

3 hrnky hladké mouky

1 hrnek vody

špetka cukru

1 lžička soli

1 lžíce olivového oleje

Z kvasnic, cukru a vody necháme vzejít kvásek asi 20 minut. Mezitím mouku smícháme se solí, přidáme kvásek a olej a zpracujeme v hladké těsto. Necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Pak z těsta vytvarujeme 2-3 válečky a ještě je necháme tak 30 minut kynout. Pak do každé bagetky uděláme 3 šikmé zářezy a dáme je péct na 220 stupňů tak půl hodiny až hodinu – podle velikosti – dozlatova. 

P1040519

 

 

… a tady je hotová paštika s brusinkovou omáčkou

  P1040526-doostřeno

 Kuře Grand Marnier  (recept Zdeňka Pohlreicha)

4 kuřecí prsa nebo díly

na marinádu: 

likér Grand Marnier 60 ml (já jsem si udělala vlastní pomerančový likér. Naložila jsem si pomerančovou kůru s kouskem pomeranče a hřebíčkem do medoviny a vodky a všem to moc chutnalo a nemusím kupovat láhev za velké peníze :)) 

čerstvě vymačkaná šťáva z limetky 30 ml

sójová omáčka 30 ml

med 60 g

pomerančová kůra (jemně nastrouhaná) 10 g 

mořská sůl špetka

zázvor (nastrouhaný na jemném struhadle) 30 g 

čerstvá bazalka 2 velké hrsti

jarní cibulky nasekané 2 ks

chilli paprička 1 ks 

Připravíme si marinádu. V misce smícháme všechny ingredience kromě bazalky, kterou použijeme až nakonec. Poté kuře do marinády vložíme a všechny díly v ní dobře obalíme a dáme do lednice (nejlépe na 2 hodiny, ale čím déle, tím lépe). 

Namarinované kuře vyndáme z misky a dáme na rozpálený gril a pečeme zvolna a opatrně, jelikož je v marinádě med a ten má tendence se připalovat. Když je maso hotové – vytéká z něj průsvitná šťáva – sundáme ho z grilu a doděláme omáčku ze zbylé marinády. Na gril dáme starší pánev nebo hrnek, který jsme vyřadili a do něj vlijeme marinádu. Zahřejeme a provaříme. Poté kuře naservírujeme, polijeme šťávou a posypeme čerstvou bazalkou. Podáváme s bagetkou a s Lyonským salátem.

Lyonský salát: 

výběr salátů – já jsem použila čerstvý listový špenát, rukolu a ledový salát

slanina (můžeme použít i slaninu s cibulkou, pokud nám zbyla z Alsaského koláče)

vejce 

krutonky 

Zálivka: 

1 lžíce vinného octa – bílého

1 lžička soli, špetka čerstvě mletého pepře

1 lžička dijonské hořčice

1 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku – najemno nasekaný

Saláty omyjeme a osušíme, aby absorbovali zálivku a dáme do misky. V malé mističce smícháme ingredience na zálivku a vyšleháme do emulze (musí mít kompaktní konzistenci, nesmí tam být olejový okraj). Na omyté lístky naklademe slaninu s cibulkou a zalijeme zálivkou. Důkladně promícháme, aby se obalily všechny lístky salátu. Nakonec uvaříme ztracené vejce a poklademe na salát a přidáme ještě krutonky. 

  lyonský salát

 

A jako lehký dezert  jsem podávala Jahody s mátovým cukrem (viz recept v sekci „Recepty temného středověku“)

  DSCF2994

 

Halloweenská party se sousedy 🙂

Nemám ráda české dušičky, jsou moc smutné a chmurné. To v Americe si tento svátek všech zesnulých umí jinak užít. Říkají tomu Halloween. Netruchlí, naopak udělají z toho moc pěknou a veselou tradici plnou masek a strašidelného rejdění… Rozhodli jsme se tedy, že dušičky prožijeme v americkém stylu a uděláme si takový malý Halloween u nás doma. Pozvali jsme naše sousedy o kterých víme, že jsou pro každou legraci a uspořádali si strašidelný večer…

DSCF4348

naložené mrtvolky v lihu

 

zombie na wc

zombie na wc

 

duch

duch

 

netopýr

netopýr

 

strašidelné hodiny

strašidelné hodiny

 

Pavučinka

pavučinka

DSCF4391

ruka z vosku

ruka z vosku

DSCF4399

DSCF4425

DSCF4415 

DSCF4411

DSCF4412

DSCF4413

DSCF4414

DSCF4381

DSCF4385

DSCF4386

DSCF4387

DSCF4380

DSCF4382

 

… a teď strašidelné dobroty 🙂

dětské prstíčky

dětské prstíčky

 Prstíky jsou z párků, nehtíky z mandliček 

zbloudilé duše

zbloudilé duše

 Základ je bábovkové kakaové těsto, na něm je marcipán 

smrdutá bowle a oči hraběte Draculy

odporná smrdutá bowle a oči hraběte Draculy

V bowli je kompotované ovoce a dva druhy džusíků. No a oči v ní jsou z liči a hroznového vína 🙂

Oči hraběte Draculy jsou ze 3 druhů pomazánek – bílá sýrová, zelená s česnekem a špenátem a černá s křenem přibarvená potravinářským barvivem

DSCF4419

 Dýně z mandarinek a stopka je ze salátové okurky

nadívaní pavouci

nadívaní pavouci

Nadívaní pavouci jsou muffinky plněné zavařenou dýní, polité čokoládou. Nohy a kříž jsou z marcipánu a oči z lentilek

pracka Freddyho Kruegera

pracka Freddyho Kruegera

 Pracka je z mletého masa – ochucené jako tradiční domácí sekaná vytvarovaná jako ruka, navrchu se pomaže kečupem, místo nehtů se dají plátky cibule a úplně navrch se pokladou plátky sýru tak, aby byla celá zakrytá a sýr se pěkně roztekl úplně po celé ruce a zpeče se tak pěkně, že udělá na ruce mrtvolné mozoly a spálenou kůži. Z ruky kouká cibule jako kost 😀 

No a to jsme my a naši sousedi… a pak že člověk v dnešní blbé době nemá smysl pro humor 😀

a společné foto strašidel :)

a společné foto strašidel 🙂

 

 Jednoduché grilování pro dva třeba jako nedělní oběd 🙂

Pečené brambory s cibulí (v alobalu na grilu a nebo pokud máte malý gril, tak jsou výborné v pečícím sáčku)

5 velkých brambor oškrabeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky nebo na čtvrtiny. Vložíme do pečícího sáčku. Přidáme hrubou mořskou sůl, tak dvě větší špetky, mletý kmín a na kolečka nebo na plátky nakrájenou cibuli. Vše pokapeme olivovým nebo slunečnicovým olejem, pořádně v sáčku promícháme, aby se chutě spojili. Můžeme směs dát pro jistotu ještě do jednoho sáčku, kdyby se náhodou ten původní protrhl. Trochu vymačkáme opatrně vzduch, dáme na plech, trochu zplácneme a srovnáme, aby se brambory dobře propékaly. Sáček uzavřeme například smotaným pruhem alobalu. Dáme do trouby rozpálené na 190 stupňů asi na 50 minut. 

P1060009

 

 Kuřecí maso v jogurtové marinádě

2 kuřecí prsa

2 lžíce bílého jogurtu

2 lžička hořčice

hrst čerstvých bazalkových lístků

4 větvičky tymiánu

4 větvičky citronového tymiánu

2 malé větvičky smilu

4 lístky šalvěje

sůl, pepř, trochu olivového oleje

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme v papírové utěrce a dáme stranou. Do mističky dáme nasekané bylinky, jogurt, hořčici, sůl, pepř a olivový olej a všechno smícháme až se jogurt s olejem spojí. Můžeme přidat trochu nastrouhané citronové kůry, maso tam bude svěžejší a bude krásně vonět po citronu. 

Do marinády naložíme maso a řádně promícháme, aby se maso krásně obalilo jogurtem. Dáme tak minimálně na dvě hodiny do ledničky. Než maso budeme dávat na gril, gril musíme potřít špekem, aby se maso nelepilo. Maso vyndáme z marinády, otřeme ho trochu do ubrousku, aby se bylinky a jogurt na grilu nepálili a grilujeme cca 10 minut na zatažený a tak 10 minut na mírnějším ohni (lepší je gril s poklopem), aby se maso propeklo. 

P1060010

 

K masu a brambůrkám podáváme například míchaný zeleninový salát s balkánským sýrem – papriky, rajčata a okurka na kostičky a nastrouhaný balkánský sýr. 

P1060007

 

No a pro podpoření jemné chuti masa a zeleniny je výborná zakysaná smetana smíchaná s nasekaným čerstvým koprem.

P1060008

Pro osvěžení je výborný pomerančový džus, obohacený o šťávu a dužinu z čerstvě vymačkaných pomerančů a s nasekanou čerstvou mátou, výborná kombinace.

P1060006